Ефективна реклама за хотелиери в най-голямата мрежа от туристически портали в България. ДРС ТРАВЕЛ

Рекламирай хотел с промоция

Информация за Смолян

Смолян е разположен в Южна България и се е образувал при съединяването на съседните села Райково, Смолян и Устово. Днес градът е административен център на Област Смолян. Намира се в котловината на река Черна и от двете и страни са големите му квартали, които са обединените села. Смолян има 1035 метра надморска височина и е населяван още от древността. Името идва от местното племе смоляни, които обитавали тези земи. Селище е имало оше през 2-3 век преди Новата ера. По време на турското робство Средните Родопи са били управлявани от Ахъ Челеби и градът се е наричал първо Езерово, после Башмаклъ и Пашмакли, Така се е наричал до 1934 година. Почти 30 години по-късно селата се обединяват и се появява днешният Смолян.
В района има много природни и антропогенни забележителности, които привличат туристите, освен, разбира се, прекрасния ски курорт Пампорово.
Един от символите на Смолян е Планетариумът, Той е най-голямата обсерватория у нас и на Балканския полуостров и заслужено е част от Стоте национални туристически обекта. Официалното откриване е през 1975 година от тогава Планетариумът приема посетители целогодишно.
Самата сграда е впечатляваща и притежава най-модерна техника. Изградена е и обсерватория с купол на 3 метра височина. Поставени са няколко телескопа и при ясно време може да се види Слънцето през деня, а Луната, звездите и планетите се виждат всяка сряда. В двора има монтиран слънчев часовник, който измерва точния час според изменението в дължината на сянката.
От Планетариума е разработена специална програма за ученици, коята помага за усвояването на материала по физика в училищата. За най-малките са направени развлекателни сеанси, които им разкриват великолепието на небесния свят. Всички програми и филми са преведени на няколко езика за чуждестранните посетители.
Смолянските езера са изключително впечатляващи и се намират на левия склон в долината на река Черна и стигат до връх Снежанка на север. През пролетта и есента вследствие на обилните валежи много от блатата отново стават езера, а други днес са рибници. Първото от групата езера се нарича Керянов гьол и е съвсем близо до пътя за Пампорово и Пловдив. В единия си край езерото е преградено изкуствено. Над него се намира Милушевият гьол, а по-нагоре по пътя за Девин е разположено езерото Силажа. В района има много места за къмпинг и риболов.Нагоре по пътя е Османовият гьол, а около него има няколко малки езерца, които пресъхват през горещите летни дни. Най-голямо по площ от групата е езерото Лагера. То се намира близо до хижа „Смолянски езера“ и е предпочитана дестинация за къмпингуване. Най-голям интерес предизвикват последните езера от групата-Тревистото, Мътното и Бистрото. Бисторото езеро е най-красивото от групата. В прозрачните му води се отразяват вековни смърчове, а в единия му край има камъни, които наподобяват островчета.
Името на Тревистото езеро идва от обилната растителност, която лятото достига до 30% от територията му. На дъното на самото езеро има дебел пласт с торф, който е идеалната почва за растенията.
Мътното езеро е разположено най-високо и до него се стига по стръмна пътека. Изкачването е трудно и не всеки може да го премине. Самото езеро е скрито сред големи смърчове. Светлината много трудно пробива на това място и водата винаги е тъмна, откъдето идва и името му.
 

Хотели в Смолян

Хотел Маунтин лейк - Смолянски Езера

Цени

Виж в профила

Разположен в района на Смолянските езера Хотел Маутин лейк отстои на 850 метра от лифт станцията за връх Снежанка, 90 км от летище Пловдив, 5 км от Смолян и на 1200 метра от строящият се Мега Ски център Перелик. От Върха започват всички писти на курортен комплекс Пампорово. На разположение на гостите са 18 студия и апартаменти разделени в 3 сектора на хотела, които имат сателитна телевизия, телефон, мини-бар, а някои и камина. СПА центъра на хотел Маунтин лейк ще откриете традиционна римска баня, масажен кабинет, топъл басейн и суха финландска сауна, наред с детски кът, етнографски ресторант и конферентна зала....

Хотел Смилен - Смолян

Допълнително легло

15.00

Допълнително легло

27.00

Хотел Смилен се намира в родопския град Смолян. Той само на 10 километра от центъра на града. Предлага настаняване за 43-ма човека в луксозни двойни стаи и апартаменти. Помещенията са с телевизор с плосък екран, интернет, телефон, хладилник, кана за гореща вода и санитарен възел. В хотела има ресторант, лоби бар, спа център, сейф и т.н.

Хотел Крис - Смолян

Единична стая

29.00

Двойна стая

39.00

Хотел Крис е в тих и спокоен квартал на град Смолян. Приема гостите си в мезонети, апартамент, двойни и единични стаи. Общия капацитет на всички места е за 46 човека. Всяка една стая е с телевизор, кабелна телевизия, мини бар, безжичен интернет и парно отопление. В хотела има ресторант и паркинг.

Хотел Роял - Смолян

Двойна стая

50.00

Двойна стая

66.00

В смолянския квартал Невястата е построен хотел Роял. Той има капацитет от 20 места и предлага настаняване в двойни стаи и апартаменти. Всички имат телевизор, кабелна телевизия, мини бар, локално парно, тераса, санитарен възел и интернет. Има ресторант с лятна градина, барбекю с пещ и паркинг.

My Father's House - Смолян

Цени

Виж в профила

Горещи оферти